Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

«Ιδού, Κύριος ο Θεός θέλει ελθεί μετά δυνάμεως..»

«Ιδού, Κύριος ο Θεός θέλει ελθεί μετά δυνάμεως..»
«και ο βραχίων αυτού θέλει εξουσιάζει δι’ αυτόν, ιδού ο μισθός αυτού είναι μετ’ αυτού και η αμοιβή αυτού ενώπιον αυτού Θέλει βοσκήσει το ποίμνιον αυτού ως ποιμήν, θέλει συνάξει τα αρνία δια του βραχίονος αυτού, και βαστάσει εν τω κόλπω αυτού και θέλει οδηγεί τα θηλάζοντα». Ησαΐας μ’ 10-11.
Μα γιατί να εργαστούμε με τα σύμβολα, σε τι χρησιμεύει ένα σύμβολο; 
Παρουσιάζεται «ως ποιμήν ο Θεός, και μας συνάζει ως αρνία;», 
ή σε τι χρησιμεύει το σύμβολο του σπόρου;
Τα σύμβολα είναι σπόροι που μπορείτε να φυτέψετε. Είναι αδύνατο να μεταφέρετε ένα μεγάλο δέντρο ή ένα ολόκληρο δάσος, είναι όμως δυνατό να μεταφέρετε σπόρους.
Έτσι όταν εργάζεστε με μια δεκαριά σύμβολα, κατέχετε όλες τις επιστήμες. Έχετε λίγα σύμβολα μέσα στο νου σας, γιατί όλες οι Γραφές και τα βιβλία του κόσμου είναι συμπυκνωμένα μέσα σε μερικά σύμβολα. Η σκέψη σας, όπως και η φύση, διέπεται από δύο αντίστροφες διαδικασίες, την συμπύκνωση και την ανάλυση. 
Συμπυκνώστε το πρόβλημά σας μέχρι να το χωρέσετε σε μια φράση, - ένα σπόρο. 
Και αντίθετα, αναπτύξτε τη φράση – αυτό το σπόρο, 
μέχρι να φτάσετε να αγκαλιάσετε ολόκληρο το σύμπαν, κι έχετε ένα δέντρο !

Εξασκηθείτε σ’ αυτούς δύο τομείς, να συμπυκνώνετε και στη συνέχεια να αναλύετε, να κρυσταλλοποιείτε, να συνθέτετε, και στη συνέχεια να βάζετε μέσα τη ζωή, να κάνετε τη ζωή να αναπτύσσεται και να κυκλοφορεί. Είναι δυο διαδικασίες, αναλύεις και συμπυκνώνεις, (τήξη και πήξη). 

Θέλετε να βλέπετε τα πράγματα σε όλο τους το μεγαλείο, σε όλη τους την έκταση και τη λεπτότητα της ύλης τους, θέλετε να τ’ αναλύετε μέχρι το άπειρο, μέχρι να μην τα βλέπετε πια, μέχρι να τα κάνετε να εξαφανιστούν μέσα στην αιωνιότητα; Αυτό είναι η τήξη. 

Στη συνέχεια, αν θέλετε να τα ξαναδείτε, να τα ξαναεμφανίσετε, τα συμπυκνώνετε. Αυτό είναι η πήξη. Εμβαθύνετε στη γλώσσα των συμβόλων, γιατί τότε εμφανίζονται οι σύνδεσμοι, οι αντιστοιχίες ανάμεσα στα πράγματα και στον άνθρωπο και αποκαλύπτεται η βαθιά ενότητα της ζωής. . .

Όλα μέσα στη ζωή είναι τέλεια συνδεδεμένα και συνταιριασμένα, και κάθε πράγμα στη θέση του λειτουργεί σε σχέση με τα άλλα. Όταν ο σύνδεσμος κοπεί, θα πείτε ότι: αυτό είναι θάνατος !... 

Όταν σας αποκαλύπτονται οι αντιστοιχίες ανάμεσα στα πράγματα, όταν βλέπετε καθαρά ότι η συνοχή ολόκληρου του σύμπαντος βασίζεται σ’ αυτές τις αντιστοιχίες, βγάζετε το εξής συμπέρασμα: ότι βρήκατε τις συγγένειες, και ενώσατε όλα τα αντίθετα, και τότε ζωντανεύετε, μπλέκετε την αληθινή Ζωή, με τη Ζωτικότητα...

Εσείς θα πείτε: «Μα ο άνθρωπος ζούσε ήδη!» Ναι, τρώει, πίνει, κινείται, όμως η ζωή έχει διαβαθμίσεις, που μόνο <<οι γεννημένοι δύο φορές>> τις γνωρίζουν. 

Μόνο όταν αρχίσει κανείς να καταλαβαίνει αντιστοιχίες λεπτές, αιθέριες, ασύλληπτες, εκείνες που υπάρχουν μέσα σε κάθε πράγμα, σε κάθε ον μέσα στο σύμπαν, μόνο τότε γνωρίζει την Αληθινή Ζωή και αρχίζει να τη ζει. . .Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου