Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

TO KΡYMMENO MYΣTHΡIO ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


Αν το αληθινό άγιο μυστήριο υπήρξε μέχρι τώρα προφυλαγμένο και καλυμμένο, 
είναι γιατί ο άνθρωπος σύμφωνα με τη γήινη εμφάνισή του είχε φθάσει 
στο βαθύτερο σημείο του ναδίρ της ύλης, αλλά δεν έχει ακόμη προσκρούσει αρκετά, 
ούτε πολλές φορές στο αδιέξοδο που αντιπροσωπεύει τη γήινη φύση.

Πάντοτε, από τις ήμερες του Ιησού Χριστού, υπήρχε αυτή η αποκάλυψη, ωστόσο 
μόνο μια σχετικά περιορισμένη και αποκλειστική φάλαγγα πιστών, μπόρεσε  
να γευθεί την ανέκφραστη ευτυχία να απελευθερωθεί με την αποκάλυψη αυτή.


Τώρα που έχουμε εισέλθει στην περίοδο της κρίσης, μπορούμε να αποκαλέσουμε τον αδελφό μας τον Παύλο ως τον πρώτο που μετουσίωσε και είδε το σταυρό της φύσης, σε σταυρό νίκης και αφύπνισε την ουράνια υπόσταση. Όσοι μελετήσουν το υπέροχο κεφάλαιο Α’ Κορινθίους επιστολής κεφ.15, εκεί θα βρουν ολόκληρο το πρόγραμμα της Νέας γένεσης. 
Έτσι «όταν το φθαρτό μεταμορφωθεί σε άφθαρτο, θα μεταμορφωθούμε όλοι.. Αυτό που είναι φθαρτό μεταμορφώνεται σε άφθαρτο κι αυτό που είναι θνητό γίνεται αθάνατο». «Ο θάνατος αφανίζεται και η νίκη είναι πλήρης»! (15 :51-54).

Μ’ αυτή την αναγέννηση ο αναζητητής γνωρίζει δυο πράγματα αναγκαία: μια θεμελιώδη μεταστροφή, και την προσωπική γνωριμία με τον Ιησού Χριστό, να βιώσει και αυτός το δικό του Όραμα της Δαμασκού. Έτσι αποχαιρετά την ανθρώπινη φύση και αποκτά μια ολότελα διαφορετική νοητική στάση απέναντι σ’ αυτή τη φύση και το ολέθριο παιχνίδι του: << θέλω, ορέγομαι, ενεργώ >> σύμφωνα με την αυτοσυντήρηση που χαρακτηρίζει τη γήινη φύση. Μπορεί κανείς να τελέσει αυτό τον αποχαιρετισμό προς τη γήινη φύση, διότι αισθάνεται την επιτακτική ανάγκη, θέλοντας να πούμε, ότι το να βιώνει κανείς "νεκρός" προς αυτό τον κόσμο, του έγινε εσωτερική αναγκαιότητα

Το ανεξάρτητο αγνό μυστήριο που οφείλει να συλλάβει ο αναζητητής, είναι καλυμμένο μέσα στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, και πρόκειται να το ακούσει η ανθρωπότητα, ώστε να καταστεί δυνατή – ας είναι δοξασμένος γι’ αυτό ο Θεός, για την τελική αληθινή αποκάλυψή Του. Τότε ο Νικόδημος δεν αντιλαμβάνεται τίποτε. Αλλά και σήμερα οφείλουν όλοι να διαποτιστούν από αυτή τη γνώση της Αλήθειας. Ας δούμε μια ακόμη φορά την έγερση τη λανθάνουσας Ουράνιας υπόστασης. Γεννιέται μια καινούργια ουράνια προσωπικότητα ενόσω ακόμη ο άνθρωπος βρίσκεται μέσα στην παλιά.

Το ξύπνημα της νέας υπόστασης συνδέεται με νόμους εντελώς άλλους από εκείνους των αρχαίων. Για να συλλάβουμε τον ουράνιο άνθρωπο είναι απαραίτητη μια μεταβολή μια ριζική άρνηση του παλαιού εγώ. Δεν παραμελούμε την παλιά προσωπικότητα και την απαραίτητη γήινη ζωή, αλλά διευθετούμε μια συμπεριφορά που διευκολύνει την αληθινή αναγέννηση. Εφόσον είμαστε συνδεόμενοι με μια βιολογική ύπαρξη πληρώνουμε το πικρό τίμημα να υπάρχουμε μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά με μια λογική συμπεριφορά που θα συνδράμει στη δόμηση για να αποκτήσουμε <<αυτό που δεν είναι αυτού του κόσμου>>. Γι’ αυτό: όσοι αναζητούν σοβαρά τη Σωτηρία, ώστε να συλλάβουν το θεμελιώδες αξίωμα: Συντρίψτε τη σχέση σας με το παρελθόν, και γίνετε πρωτοπόροι του νέου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου