Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

«…Καλό και Κακό…»

Μπορείτε να βρείτε μέσα στο κακό μια ευεργετική δύναμη;

Άλλωστε το καλύτερο μέσον για να νιώσετε εξασθενημένος είναι να βλέπετε το κακό σαν ένα εχθρό. Όταν συναντήσετε μια δυσκολία μπορείτε να τη δείτε, σαν μια βάση, σαν ένα στήριγμα σταθερό, ανθεκτικό για την εργασία που θέλετε να κάνετε; Ένα παράδειγμα: όταν πάτε μια εκδρομή στο βουνό, δεν παρατηρήσατε ότι οι προεξοχές, τα βράχια, είναι αυτά που σας επιτρέπουν να αναρριχηθείτε; Αν επιθυμείτε η ζωή σας να είναι ομαλή, και χωρίς καμιά δυσκολία, πως θα φτάσετε μέχρι την κορυφή; Και προπαντός, για να κατεβείτε, τι κατρακύλισμα.. Ευτυχώς, υπάρχουν οι προεξοχές, γιατί χάρη σ’ αυτές, είστε ακόμη ζωντανοί. Μη ζητάτε η ζωή σας να είναι ομαλή, χωρίς πόνους, χωρίς δυσκολίες, χωρίς θλίψεις, χωρίς εχθρούς, γιατί τότε, δεν θα έχετε που να γαζωθείτε για να ανεβείτε.
Αν εσείς αποκτήσετε ότι ζητήσετε δηλ. μια εύκολη και ήσυχη ζωή, με απολαύσεις, με χρήματα, μέσα σας δε θα μείνει σε λίγο τίποτε από τον εαυτό σας. Δεν ζητούν όλοι παρά να ζήσουν στην καλοπέραση και την ευκολία, χωρίς να ξέρουν ότι, στην πραγματικότητα, είναι σαν να ζητούν τη δυστυχία τους.
Είναι δύσκολο να δεχθείτε όλα αυτά, ακόμα και όταν τα λέει στην επιστολή του ο αδελφός Ιάκωβος, «πώς να δεχθείτε, τις δοκιμασίες, σαν φίλες σας;» Πολλές φορές, λυπάστε λίγο, γιατί αυτές οι ιδέες δεν ανταποκρίνονται στις αντιλήψεις σας. Πώς να απαλλαχτείτε από αυτές τις αντιλήψεις, και τις πεποιθήσεις, και να δείτε αποτελέσματα; Όταν όλοι θέλουν, χρήματα, δόξα, θαυμασμό ; Προσεύχεστε, ναι, αλλά τι ζητάτε;
Είπατε στο Θεό: «Κύριε, μάθε μου πως έπλασες τον κόσμο, πως αντιμετωπίζεις εσύ τα πράγματα; Δώσε μου κρίση, νοημοσύνη να μπορέσω σαν κι Εσένα να είμαι πάνω από το κακό, ώστε να μη μ’ αγγίζει, αλλά να είμαι ικανός να το χρησιμοποιώ, για τη δική Σου Δόξα.. Πόσα παραδείγματα, δείχνουν ότι αυτό που είναι κακό για τους μεν, δεν είναι υποχρεωτικά κακό και για τους άλλους. Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
Μπορείτε να λέτε, ναι, το κακό αντιπροσωπεύει δυνάμεις
και υλικά, μιας εκρηκτικής ισχύος, που δεν τα δαμάσατε ακόμα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να φτάσετε σε έναν ανώτερο βαθμό, και θα το επιτύχετε. Όσο ένα τέτοιο πράγμα μας ξεπερνά, μπορεί να γίνει κακό για μας. Άρα, όταν λέμε να φτάσουμε στον ανώτερο βαθμό, να τελειοποιηθούμε, και αυτό να μας επιτρέψει να είμαστε πάνω από το κακό, για να το μετατρέψουμε σε καλό, ελάτε να δούμε, τα πολύ μικρά παιδιά:
Χρειάζονται το γάλα. Αν τους δίνουμε την ίδια τροφή, ή τα ποτά, που δίνουμε στους μεγάλους μπορεί να πεθάνουν. Όταν όμως μεγαλώσουν, δυναμώνουν και η στερεά τροφή δεν τους κάνει πια κακό. Βλέπετε, όταν παρατηρούμε τα γεγονότα της ζωής, δυναμώνουμε και προχωρούμε, κατανοώντας ότι το κακό που καταβάλλει, που εξοντώνει, μπορεί να κάνει τον άλλο, πιο ευγενικό, πιο υγιή, αρκεί να μην πολεμά ενάντια στο κακό, αλλά να δυναμώνει για να του αντιστέκεται.
Αν όμως κάνει κανείς ότι είναι δυνατόν για να είναι αδύναμος, σκοτεινός, αμαθής, είναι σίγουρο ότι θα μείνει με ότι κατάλαβε, με το πρώτο του το γάλα. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το κακό υπάρχει. Αλλά όταν καταλάβουμε, ότι εμείς είμαστε αυτοί που το τροφοδοτούμε, και στη συνέχεια, αλλάζοντας τις ιδέες μας σχετικά μ’ αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να το εξασθενήσουμε, να το αποσυνθέσουμε ή να το χρησιμοποιήσουμε, τότε αλλάζουν όλα τα δεδομένα.
Ας συγκρατήσουμε λοιπόν, μόνο αυτή την ιδέα, ότι ένα κακό για ορισμένους, μπορεί να είναι ένα καλό για άλλους, και αυτό θα μας βοηθήσει πολύ. Αν καταλάβουμε ότι το κακό δεν είναι απόλυτο, και είναι μάλιστα πολύ σχετικό, τότε θα σας είναι πιο εύκολο να το αντέξετε, και σιγά- σιγά θα διαπιστώσετε ότι αυτό που πριν σας έκανε να υποφέρετε, τώρα σας αφήνει αδιάφορο. Πολλοί άνθρωποι, αντιλήφτηκαν ότι όλα όσα έχασαν, όλες οι δοκιμασίες, δεν εξυπηρετούσαν στην πραγματικότητα παρά την απελευθέρωσή τους. Θέλετε παραδείγματα;
Αρχικά η φωτιά, ο κεραυνός, το νερό, ο άνεμος, ήταν εχθροί του ανθρώπου, που τους πολεμούσε, και πέθαινε πάνω στη μάχη. Την ημέρα που άρχισε να εξημερώνει αυτές τις δυνάμεις, κατάλαβε ότι του ήταν εχθρικές, γιατί δεν ήξερε να τις δαμάζει, για να τις χρησιμοποιεί. Γιατί να μην καταλάβει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και με άλλες δυνάμεις στη ζωή;
Στην πραγματικότητα το κακό, αντιπροσωπεύει πολύ ισχυρές δυνάμεις, με τις οποίες δεν έχουμε καλές σχέσεις, γιατί δεν ξέρουμε πώς να τις διοχετεύουμε, και φυσικά, ότι δεν ξέρουμε να χρησιμοποιούμε, δεν μπορεί παρά να μας βλάπτει.
Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, του τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, για να διοχετεύσει μια ενέργεια, είναι ο ηλεκτρισμός που, μη επεξεργασμένη αυτή η ενέργεια, θα τον κατάστρεφε ακαριαία. Έχουμε τόσο καλά επιτύχει να δαμάζουμε τον ηλεκτρισμό, που ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί άνετα να τον χρησιμοποιεί.
Είναι τόσο απλό και σαφές. Μελετώντας τις δυνάμεις που έχουμε τη συνήθεια να θεωρούμε σαν κακές, θα αντιληφτούμε ότι δεν είναι, γιατί στη φύση, δεν υπάρχει κακό. Κοιτάξτε τη γη: της πετάμε όλες τις ακαθαρσίες, όλα τα κατάλοιπα, και αυτή τα παίρνει σαν πολύτιμο υλικό, που το μετατρέπει σε φυτά, λουλούδια, καρπούς. Και το κάρβουνο, το πετρέλαιο, οι πολύτιμες πέτρες;;; Λοιπόν, αν η γη και ο Θεός κατέχει αυτή τη σοφία, αλλά δε θέλει να καταστρέψει το κακό, γιατί να μη δοκιμάσουμε να την αποκτήσουμε κι εμείς; Τι θα λέμε; Κύριε, Θεέ, εξόντωσε το κακό !!!
Και ο Θεός ξέρετε τι λέει; Οι καημένοι ! Όταν θα καταλάβουν ότι το κακό είναι αναγκαίο, θα σταματήσουν να με παρακαλούν.. Θέλετε και άλλα παραδείγματα;;;
"Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το κακό;"
Συνεχίζουμε για «το καλό και το κακό», αλλά μη φαντάζεστε ότι ο Θεός άφησε το κακό να εκδηλώνεται στον κόσμο, είναι γιατί δεν κατορθώνει να το νικήσει. Ούτε, προπαντός, ότι έχει ανάγκη τους ανθρώπους για να Τον βοηθήσουν όπως πιστεύουν πολλοί χριστιανοί...
Ίσως μερικοί να εκπλαγούν, αλλά το κακό είναι αναγκαίο, και μάλιστα απαραίτητο για τις εργασίες της φύσης, γιατί η φύση ξέρει να το χρησιμοποιεί. Είναι όπως τα εργαστήρια, που έχουν τα δηλητήρια για να κατασκευάσουν πολύ δυνατά φάρμακα. Το κακό είναι ένα δηλητήριο που σκοτώνει τους αμαθείς και τους αδύναμους, ενώ για τους δυνατούς είναι πανάκεια, τους θεραπεύει..
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το κακό;
Έχει ετοιμάσει πολλά σχολεία στη γη ο Θεός. Στο σχολείο του καλού λένε: «να απορρίπτετε ότι είναι κακό κι έτσι θα σωθείτε». Στο σχολείο του κακού, αγωνίζονται ενάντια στο κακό, και φαντάζονται ότι θα το εξοντώσουν. Αλλά υπάρχει και ένα τρίτο σχολείο, που ξέρει να χρησιμοποιεί και τα δύο, και έμαθε να χρησιμοποιεί σωστά το κακό.
Μπορούμε να βρούμε ενδείξεις που να μας κάνουν να σκεφτούμε, να φωτιστούμε. Φανταστείτε, ότι θέλετε να καταπολεμήσετε ένα εχθρό, και χωρίς να ξέρετε ότι αυτός είναι ένας φίλος, που δεν ξέρει πώς να παρουσιαστεί μπροστά σας, τον περνάτε για εχθρό, και τον σκοτώνετε. Αλλά δεν μελετήσατε αυτό τον εχθρό που σας ενοχλεί.
Αν ερευνούσατε ίσως να βλέπατε ότι όχι μόνο δεν είναι τόσο βλαβερός και εχθρικός αλλά ότι μπορεί να γίνει και φίλος σας.
Αν αισθάνεστε ότι το κακό σας φέρνει εχθρικές δυνάμεις, στην πραγματικότητα, αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν καμία εχθρότητα απέναντι μας, απλά, ότι δεν μας ταιριάζει, μας φαίνεται εχθρικό. Έτσι βρίσκουμε εχθρικά στοιχεία που κάποιους τους παραλύουν, και άλλους τους δηλητηριάζουν.
Αυτό που μας κλείνει το δρόμο, που σκοτεινιάζει ή ταράζει τη συνείδησή μας, μας παρουσιάζεται σαν εχθρός, και αυτό είναι φυσικό. Είναι όμως αυτό μια οριστική κατάσταση; Όχι, γιατί αν μπορέσετε να το μετατρέψετε αυτό το στοιχείο, θα γίνει μια ευεργετική δύναμη για σας. Θέλετε παραδείγματα;
Μόνο με το φως της άγιας κατανόησης, το κακό μπορεί να μετατραπεί σε καλό, ενώ αν δεν το καταλαβαίνετε, και δεν το χρησιμοποιείτε παραμένει κακό. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ βλέπουμε στην Aποκάλυψη, ότι θα αλυσοδέσει το Δράκοντα, το σύμβολο του κακού, και θα τον φυλακίσει για χίλια χρόνια. Τι να σκεφτούμε: Αφού ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο ίδιος, που έχει όλες τις Εξουσίες δε θα εξοντώσει το κακό, αλλά μόνο θα το δέσει, πως εμείς οι καημένοι δυστυχισμένοι θα το επιτύχουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου