Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

O Xριστός των Μυστηρίων

Θα πλησιάσουμε τώρα εκείνη τη βαθύτερη πλευρά της ιστορίας του Χριστού, που αποτελεί την πραγματική αιτία για την οποία αυτή κυριαρχεί στις καρδιές των ανθρώπων. Πλησιάζουμε, λοιπόν, την ιερή πόρτα των Μυστηρίων και βλέπουμε ότι από την αρχαιότητα βρίσκεται παντού αναγνωρισμένη η ύπαρξη μιας διδασκαλίας, μιας ιερής γνώσης, η οποία περιλαμβάνει ότι πιο πνευματικό, ότι πιο βαθύ και ότι πιο πολύτιμο υπήρχε. Αυτή η ιστορία είναι πρωτίστως αυτή της καθόδου του Θεού Λόγου στην ύλη. Ο Χριστός των Μυστηρίων είναι η ζωή του Μυημένου, δηλαδή, ο Χριστός γεννιέται μέσα στον άνθρωπο, και στην συνέχεια αναπτύσσεται μέσα σ’ αυτόν.

Ποιοι ήταν οι αναγνωρισμένοι υποψήφιοι για τη Μύηση;

Ήταν μόνο αυτοί οι οποίοι είχαν ήδη την αρετή της καλοσύνης κατά τα εγκόσμια κριτήρια. Αγνοί, άσπιλοι, απέχοντες από την αμαρτία, ζώντες χωρίς παράβαση. Αυτές είναι μερικές περιγραφικές φράσεις που χρησιμοποιούνται γι’ αυτούς. Είχαν ευφυΐα και ένα καλά ανεπτυγμένο και πειθαρχημένο νου. Η ανάπτυξη και η κυριαρχία πάνω στο νου, τα πάθη και η αίσθηση της ηθικής, η εξωτερική μάθηση και η εκπλήρωση των καθηκόντων, η βοήθεια για την εξύψωση των άλλων, τους καθιστούσε «ένα καλό άνθρωπο», ένα «Χρηστό Έλληνα», και αυτό ήταν αναγκαίο προτού γίνει Χριστός Καθαγιασμένος. Έχει κερδίσει την καλή εξωτερική ζωή, την έχει κάνει πράξη, και γίνεται υποψήφιος για την εσωτερική ζωή, όπως θα δούμε περαιτέρω. Εισέρχεται στην προπαρασκευαστική περίοδο για τη Μύηση, που συνίσταται στην πλήρωση κάποιων προϋποθέσεων.

Βαδίζει λοιπόν προς το «Μονοπάτι των αποδείξεων» που οδηγεί στη «Στενή Πόρτα» πέρα από την οποία είναι η στενή Οδός ή το «Μονοπάτι της Αγιοσύνης», ο «Δρόμος του Σταυρού». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου